collapse

Author Topic: Vodjenje KEPU knjige i podizanje gotovine - prepis sa starog foruma  (Read 5070 times)

Offline Admin

• Administrator
  • Hero Member
    • View Profile
NOVO: OD 01/01/2010. u upotrebi novi Pravilnik o evidenciji prometa robe i usluga

kojim se ukida TK knjiga i uvodi obaveza vodjenja KEPU knjige, citiram:

"Измене и допуне Правилника о евиденцији доносе више новина од којих су најзначајније следеће:

Прва, Од 1. јануара 2010. године евиденција о примљеној и продатој, односно испорученој роби и извршеним услугама у:

(1) трговини на мало,
    (2) трговини на велико и
    (3) код вршења услуга у промету робе
    води се у Књизи евиденције промета и услуга – Обрасцу КЕПУ.  То значи да се за прописане евиденције у трговини користи искључиво Образац КЕПУ, а да се трговачка књига (Образац ТК) више не користи.

Друга, Пет година после почетка примене Закона о порезу на додату вредност у Правилник о евиденцији промета робе и услуга  унета је одредба према којој се у Колону 4 Задужење Обрасца КЕПУ  књижи  задужење обвезника у том објекту - продајном месту и то тако што обвезници –трговци у колону 4. уписују вредност набављене (запримљене) робе и то за трговину на мало по малопродајним ценама, а за трговину на велико, по велепродајним ценама, све на основу калкулација, са порезом на додату вредност, ако је трговац обвезник пореза на додату вредност. На овај начин је разрешена дуготрајно присутна непотребна дилема да ли се задужење у евиденцијама о трговини на велико врши са порезом на додату вредност или без ПДВ. Сада је дилема дефинитивно разрешена: сви трговци који су обвезници ПДВ дужни су да задужење у колони 4. Обрасца КЕПУ књиже по продајним ценама са укалкулисаним порезом на додату вредност. Интуитивно је јасно да се и раздужење врши по продајним ценама са ПДВ, а уколико постоји основ за пореско ослбођење тада ће се раздужење вршити без ПДВ при чему не треба заборавити да се у колони задужења изврши сторнирање за износ пореског ослобођења;

Трећа, Измењена је садржина Пријемно-евиденционог листа (Обрасца КР) који су обавезни да воде комисионари. "

................................................................

Čet 27 Avg 2009 - 7:04   

Bife - KEPU knjiga

Pitanje postavila Tamara :
"Molim Vas da mi odgovorite na sledece pitanje: Koje su knjige potrebne da za
bife( knjiga sanka, knjiga dnevnih izvestaja) da li treba jos neka da se vodi? Ko
vodi kepo knjigu a ko trgovacku? Da li kepo knjigu treba da vodi i bife i sztr ili ne?
Unapred zahvalna na odgovoru"

Čet 27 Avg 2009 - 7:05

Odgovor :
Postoji evidencija koja se vodi vezano za fiskalnu kasu ( pogledajte zakon o
fiskalnim kasama - imate ga medju mojim clancima )i druge knjige.Ugostitelji
nemaju obavezu vodjenja trgovacke knjige , mada je neki vode po svom izboru.
KEPU knjiga ( knjiga evidencije prometa i usluga ) je knjiga koja je propisana
za sve trgovinske i usluzne delatnosti , pa bi time trebali da je vode i ugostitelji.
Medjutim , u praksi se retko vodi , sem kod magacinskog ( veletrgovine )
i komisionog poslovanja.

..........................................................................................

nikars:

Pon 9 Nov 2009 - 17:43   

Poštovani,

Otvorio sam marketing agenciju (delatnos 74402 - ostale usluge raklame i propagande), paušalac sam, izvan sistema PDV-a.

1. Pošto sam čuo mnogo verzija od svojih poznanika, da li možete da mi objasnite konkretno kako da vodim KEPU knjigu?
2. Kakva je situacija za podizanjem gotovine sa računa, da li moram da vodim računa o sitnim troškovima, putnim nalozima i sl. ili podižem novac do 100.000din/dnevno bez bilo kakvog pravdanja?

Admin:

Uto 10 Nov 2009 - 15:23   

Postovani gospodine ,
detaljan sadrzaj o nacinu vodjenja KEPU knjige mozete naci u Pravilniku o evidenciji prometa robe i usluga . Ovde vam ostavljam link , a ako slucajno ne radi , taj pravilnik imate u okviru zakonske regulative na mojim blogovima ( linkovi su dati u stavci 'Zakoni' na ovom forumu ).

Takodje napominjem da vi kao pausalac imate obavezu vodjenja KPO knjige , o kojoj sam pisala u svojim predavanjima ,na blogu ( isti blog gde je i zakonska regulativa ).

Sto se tice podizanja novca ,kod pausalaca je poslovni racun skoro izjednacen sa privatnim , ali bez dalje preciznije zakonske regulative tog pitanja.
Ja redovno belezim sve sitne troskove ( fiskalni rn. plus racun izdat na ime vase firme ) u posebnu evidenciju.

nikars:

Uto 10 Nov 2009 - 15:32   

Hvala vam najlepše na brzom odgovoru, mislim da će ove informacije biti od koristi i drugim članovima.

Pozdrav,
Nikola

Offline Admin

• Administrator
  • Hero Member
    • View Profile

Offline Aleksandar

• Newbie
  • *
    • View Profile
Re: Vodjenje KEPU knjige i podizanje gotovine - prepis sa starog foruma
« Reply #2 on: January 13 , 2010, 11:02:06 AM »
Nije mi jasno zasto bi pausalac vodio KEPU knjigu, koje to trgovacke delatnosti pa mogu biti pausalci. Covek lepo rece da se bavi reklamom. DPU(list dnevnog prometa ugostitelja) dodje isto kao nekadasnjaTK(M) odnosno KEPU, tako da kafane nikako nisu obavezne da vode KEPU knjigu. Jedina knjiga koju pausalac vodi je KPO - knjiga o ostvarenom prometu pausalno oporezovanih obveznika, gde se samo evidentiraju fakture, to jest prihod.
    Pozdrav

Offline Admin

• Administrator
  • Hero Member
    • View Profile
« Reply #3 on: January 13 , 2010, 12:19:40 PM »
Sto se KEPU knjige tice, nikarsu je bilo preporuceno da procita pravilnik, ali i napomenuto da pausalci vode KPO knjigu, mada mozda odgovor nije bio dovoljno jasan. Izmedju ostalog i zbog toga sto je ovo pitanje bilo u nizu pitanja o pausalcima na starom forumu, odakle je prepis izvrsen.

Ako pogledate stari pravilnik ( pitanje je iz tog perioda ) videcete da je KEPU knjiga : "knjiga koja je propisana za sve trgovinske i usluzne delatnosti", a ugostiteljska delatnost, ukljucujuci i rad bifea, spada pod usluzne, ili gresim?
Druga je stvar kako je ko tumacio te propise i sta se radilo u praksi.

Offline jecaje

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #4 on: January 13 , 2010, 12:26:19 PM »
  Trgovci ne mogu ,izuzev u specifičnim slučajevima,biti paušalci.Na paušalce se ne odnosi obaveza vođenja KEPU knjige,oni su obveznici KPO-Knjige prometa dobara i usluga i vode  knjige koje su propisane Zakonom o fiskalnim kasama i pratećm podzakonskim aktima .A i te knige vode samo u slučaju da im je delatnost koju obavljaju u obavezi evidentiranja prometa preko fiskalne kase.

Asforums

« Reply #4 on: January 13 , 2010, 12:26:19 PM »

Offline Aleksandar

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #5 on: January 14 , 2010, 05:00:50 PM »
@atdmin
    Ugostitelji su ugostitelji, a kod KPEU knjige kada se kaze usluga misli se na usluge vezane za trgovinu, odnosno usluge u prometu robe, komisioni, spedicije, transport itd.

Offline bibika

• Newbie
  • *
  • Optimista bez pokrica.
    • View Profile
« Reply #6 on: January 14 , 2010, 07:16:44 PM »
Eto jos jednog pitanja koje je i mene mucilo i nisam dobila nikada dobar odgovor.
Zaista, kada se procita taj navod "knjiga koja je propisana za sve trgovinske i usluzne delatnosti" kako vi da znate kako to tumaciti?
Hocu da kazem, ja mogu da saznam da se recimo u praksi "usluge" ne odnose na ugostitelje, ali kako sam mogla da znam da li ce neki inspektor na to gledati drugacije od mene?
A to je pitanje vazece i za niz drugih stvari.
Pozdravljam vas.

Offline jecaje

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #7 on: January 15 , 2010, 09:57:46 PM »
  Dovoljno je pogledati šifre delatnosti iz Zakona o klasifikaciji delatnosti za početak.Istina sprema se nova klasifikacija,ali ne verujem da će se tu nešto bitno menjati.

Offline Baki-Kg

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #8 on: January 15 , 2010, 10:50:21 PM »
Ja se bavim spedicijom i transportom 20 godina i nikad mi ni jedan finansijski inspektor-policacjac nije
trazio KEPU knjigu. Da li to znaci da oni ne znaju da treba ili za ovu delatnost nije potrebno, obzirom da sam u prethodnom tekstu procitao da se vodjenje KEPU knjige odnosi i na ove delatnosti.

Offline jecaje

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #9 on: January 15 , 2010, 11:54:26 PM »
   Odgovorila sam samo na deo gde se može jasno razlučiti šta je promet dobara a šta usluga,inače po mom mišljenju klasične usluge koje nisu vezane za promet dobara ,a tu spadaju usluge-napr.fotokopiranje,špedicija itd.nisu predmet evidentiranja u KEPO knjizi,naravno to se odnosi i na paušalce,naročito na nih.To je moje mišljenje.Ne samo da to nije propisano nego je i nemoguće tehnički sprovesti.Ali zato usluge zastupanja pri prodaji i sve ostale usluge gde se prodavac zadužuje sa tuđom robom i nju prodaje tu podpadaju i evidentiraju se u Knjizi.

Offline jecaje

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #10 on: January 15 , 2010, 11:55:22 PM »
   reading

Offline bibika

• Newbie
  • *
  • Optimista bez pokrica.
    • View Profile
« Reply #11 on: January 16 , 2010, 09:02:05 AM »
Pozdrav Jeci. Evo sedim i citam  smilie_winke_012. I zakone i ova Pitanja i odgovore ovde i evo sta sam pronasla pod temom "Komentari na temu novog Pravilnika o evidenciji robe i usluga sa bloga":

Poštovana,
molim Vas za odgovor ( pošto u por.upravi ne znaju ), da li preduzetnici koji obavljaju delatnost fotokopiranja i turističkog posredovanja treba da vode KEPU knjigu ili ne.

Hvala unapred.
Pozdrav

Коментар од vesna — јануар 12, 2010 @ 5:55 pm

Ostala sam prilicno bez teksta. Ako ljudi ciji je posao da znaju ovakve stvari, ne znaju, sta onda nama preostaje?
Postoji li neki zakon po kom bi se upravo te osobe koje rade na odredjenim odgovornim drzavnim pozicijama mogle nekako naterati da jedanput vec pocnu da rade svoj posao umesto da sede ususkane po kancelarijama i primaju plate za lenjost i nerad?

Izvinjavam se sto sam ovako ostra, vama sve pohvale i svima ostalima koji pokusavaju nesto dobro da urade ovde!

Offline domacin covek

• Sr. Member
  • Kada porastem bicu Dr.House
    • View Profile
« Reply #12 on: January 16 , 2010, 10:25:54 AM »

Ja bih se slozio sa Jecinim tumacenjem, barem prema onome sto je do sada vazilo, po pitanju KEPU knjige. Pretpostavljam da se taj deo nece menjati, jer je cilj ovog pravilnika bio da se maznu pare od komisione prodaje da gospoda iz Vlade sebi podignu plate, sta ce jadni kad nemaju?

Offline vaskezez

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #13 on: February 16 , 2010, 08:05:33 PM »
Da li u koloni 5 upisujem ceo iznos sa fiskalnog zajedno sa virmanskim iznosom koji ce da bude uplacen ko zna kada?

I sta se desava ako sam ja izdao robu po fiskalnom racunu od 19.08.2009 a uplaceno mi je 10.01.2010 godine. Da li treba da to upisujem sada u ovu novu KEPU knjigu taj iznos zaostale uplate? Ako treba onda to nece nista i ne moze da se slozi sa kolonom 5!

I da li treba da virmanske racune da u koloni 6 upsijem odmah kao da su uplaceni ili onda kada stvarno budu uplaceni?

Da li dnevni pazar upisjem u kolonu 6 dana kad je pazar obavljen ili onda kada je leglo na izvod ako npr . nisam predavao pazat 6 dana?

Ako bi mi neko na ovo odgovorio ja bih bio MNOOOGO zahvalan ili ako bi mi bar rekli gde mogu da se informisem po ovom pitanju...

HVala jos jednom unapred..

Offline rale

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #14 on: February 17 , 2010, 10:22:46 AM »
U kolonu 5 obveznik upisuje iznos dnevnog prometa robe - za robu prodatu u gotovom, platnim karticama i za cekove gradjana, na osnovu iznosa evidentiranog na dnevnom izvestaju fiskalne kase , racunu i drugim dokumentima o gotovinskoj naplati prodate robe sve zajedno i posebno u drugu kolonu za robu koja se naplacuje preko racuna (virmanski) na osnovu iznosa fakture.
Za ostvareni promet sastavlja se specifikacija za prodatu robu u gotovu i za robu koja se naplacuje preko tekuceg racuna na obicnom papiru.
U kolonu 6 upisuju se sve uplate na racun po osnovu prometa robe i to odvojeno: posebno se u jednu kolonu knjize uplate pazara u gotovom novcu, posebno u drugu uplate pazara u cekovima, u trecoj koloni bezgotovinske uplate, posebno platne kartice.Virmanske uplate se knjize po izvodu.

Mislim da zakon vezan za predaju pazara jos nije promenjen ( neka me neko ispravi ako gresim ) te i dalje postoji obaveza da se pazar predaje najkasnije narednog dana, a ne 6 dana posle.

Asforums

« on: »