collapse

Author Topic: Prosto ili dvojno ? - prepis sa starog foruma  (Read 1581 times)

Offline Admin

• Administrator
  • Hero Member
    • View Profile
Prosto ili dvojno ? - prepis sa starog foruma
« on: November 25 , 2009, 06:53:31 PM »
Rile:

Pon 23 Nov 2009 - 13:21   

Pozdrav svim članovima, i sve pohvale za urednike foruma. Moram da postavim pitanje koje se odnosi na uvodni deo predavanja, gde se kaže(citiram) "Prosto knjigovodstvo se vodi putem:
PK1 knjige- knjiga prihoda i rashoda;
PK2 knjige -knjige osnovnih sredstava i sitnog inventara.
Vode se i neke druge evidencije , kao"...
Dalje se u tekstu navodi da (citiram)"Dvojno knjigovodstvo se vodi popunjavanjem niza naloga za knjizenje , koji se (u zavisnosti od softverskog resenja )automatski knjize u Glavnu knjigu i Dnevnik.
Zajednicke knjige za prosto i za dvojno knjigovodstvo :"...pa se navodi koje su to knjige.Pitanje br.1.: ako se za prosto knjigovodstvo vode samo PK1 i PK2 knjige, kako su onda zajedničke i za prosto i za dvojno one ostale koje se navode?
Pitanje br.2.:Obzirom da sam vlasnik KTR (butik), imam knjigovođu od prvog dana i ono što on meni donosi uvek kada prodam robu ili izvršim povraćaj komitentu jeste Lager lista i KEPU ( uz obrasce KR i KR1 za ulaz i povraćaj robe). To je dvojno knjigovodstvo, zar ne? Da li bih ja mogao samostalno, uz dodatnu obuku ( ne mislim na sticanje sertifikata) da sebi vodim knjige, uz određeni softver koji bih koristiio kod kuće( ne u radnji, jer nije kupljen već demo verzija)?
Unapred se izvinjavam ako sam postavio pitanje koje je možda već obrađeno (mada sam prelistao maltene sve teme), i zahvaljujem na odgovoru.

Admin:

1 ) PK1 i PK2 su karakteristicne samo za prosto knjigovodstvo,
nalozi , Dnevnik i Glavna knjiga samo za dvojno ,
a ostale knjige su vazece i u prostom i u dvojnom.

2 ) KEPU knjiga je zajednicka i za prosto i za dvojno , a takodje i lager lista , te vam ne mogu kazati bez dodatnih informacija koje knjigovodstvo vas knjigovodja vodi.

Da vodite knjige sami mozete nauciti , ali je to prilicno nezgodan zanat , obzirom na nasu zakonsku (ne)regulativu.
Cak i iskusne knjigovodje , sa izuzetnim poznavanjem propisa i knjigovodstvene prakse ,cesto ne uspevaju da dodju do relevantnih informacija kod nadleznih - upravo zbog stanja nasih zakona , kao i zbog stanja u odgovarajucim institucijama , te nisu sigurni kako da postupe u odredjenim situacijama.

Knjige tesko da biste smeli da vodite na demo verzijama knjigovodstvenih softvera , jer je propisano da se jednom uneti i zakljuceni podaci ne smeju brisati ( program bi trebalo da je tako podesen da to ne dozvoljava ) , dok je to na demo verzijama cesto dozvoljeno. Ovo je pravilo uvedeno upravo zbog toga da bi se onemogucile razno-razne malverzacije. Pored toga , demo verzije obicno nisu ni podesene da obave sve odgovarajuce funkcije.

Zatim , morali biste da imate originalan softver ( ako koristite Windows , a koriti ga verovatno 90% ljudi ) sto inspekcija proverava i naplacuje kazne ako to nemate.
Moze se koristit i Linux platforma koja je besplatna , ali nju malo ko koristi te biste morali onda i za to da se obucite.

Rile:

Što se tiče pitanja da li je prosto ili dvojno ( ja sam po automatizmu pretpostavljao da je dvojno) a na osnovu onoga što ste mi odgovorili proizilazi da komisiono-trgovinska radnja (butik) može voditi knjige i prostim i dvojnim kjnigovodstvom? U jednom od uvodnih predavanja Vi ste napisali da(citiram)"Prosto knjigovodstvo mogu voditi samo preduzetnici, tj. oni jedini mogu birati izmedju prostog i dvojnog."...i dalje(citiram)"...U cemu je razlika? Osnovna razlika je u knjigama koje se vode , obrascima koji se popunjavaju , i donekle u nacinu obracuna poreza i doprinosa." Dakle čitajući ovo ja kao vlasnik KTR mogu birati ili jedno ili drugo? A šta je bolje za mene, ukoliko uopšte u praksi ima neke razlike koje bi se ticale toga da ja, kao preduzetnik-početnik
Smile možda sam sebi vodim kjnige i na taj način uštedim nekih 40 eura mesečno ( mislim, možda je suma mala za knjigovodstvene usluge , ali ako se pogleda da kjnigovođa naplaćuje istu sumu meni koji sam tek početnik i jedva preživljavam trenutno, i radnji koja je u PDV-u i ima nekih desetak puta veću lager listu (vrednost) od mene, onda....). Dakle, da Vas ne gnjavim više, hvala na trenutnim i budućim odgovorima cheers

Admin:

Vecina smatra da je prosto knjigovodstvo lakse , jer se u dvojnom mora znati niz sema knjizenja , plus sto ima nesto vise 'dokumentacije' , mada se to kroz knjigovodstvene programe automatski knjizi te vam ne povecava posao.
Ako zelite sami da vodite knjige morate poznavati prilican broj zakona i podzakonskih akata datih na mom blogu , redovno pratit novosti - sto obicno znaci pretplatu na neki od casopisa kao sto je Privredni savetnik ( mesecno kosta oko 4.000,00 din ) ili trebate imati nekoga ko ce vas na vreme upozoriti da je doslo do nekih promena u zakonima , u inspekcijskom radu i sl.
Zatim morate znati da popunite pravilno sve obrasce , predate ih gde treba na vreme , uradite zavrsni racun , a obicno se svake godine po nesto promeni kod zavrsnog , te vam opet treba ili neko da vam objasni sta se promenilo ili da vam je dostupna literatura , tj novi zakoni , odredbe i sl.
Pretplata na Sluzbeni glasnik gde redovno izlaze novosti po pitanju zakonske regulative je oko 27.000,00 din godisnje ( cifru treba proveriti , ali je tu negde ).

I naravno , mozete pokusati da idete na rizik , tj pronaci nekoga da vam pokaze kako se sve radi i popunjava i nadati se da , kao prvo i taj neko zna zakone i da ne radi posao po 'babu i stricevima' , kao drugo da necete negde pogresiti jer su kazne obicno tolike da iznose mnogo vise od svega sto platite knjigovodji , kao trece da cete uspeti da pronadjete tj budete informisani na vreme o promenama u nacinima rada i obracuna i bez skupe literature.

Sve u svemu , nije neizvodljivo , ali je nezgodno , jer se nasi zakoni trenutno stalno menjaju zbog prilagodjavanja zakonima Evropske unije , zbog zastarelosti i sl.

Offline Rile

• Full Member
    • View Profile
Re: Prosto ili dvojno ? - prepis sa starog foruma
« Reply #1 on: January 21 , 2010, 09:57:46 AM »
Evo opet se vraćam na svoju prvu temu na ovom forumu, jer me to još uvek kopka:)
Dakle, moje sadašnje pitanje/a bi glasilo:
1. Osim KEPU knjige, koje su još obavezne knjigovodstvene isprave/kjnige koje MORA voditi preduzetnik koji je vlasnik KTR-a, nije u sistemu pdv-a, a odluči se za dvojno, uz naglasak da mi je potrebna informacija u vezi trgovinske robe, a ne za način vođenja komisione, pošto nju i nemam.
2. Šta je sa Dnevnikom i Glavnom knjigom u datoj situaciji? Mogu li i one da se vode "pešački", ima li ih u prodaji?
Hvala...:)

Offline vesna

• Global Moderator
  • Sr. Member
    • View Profile
« Reply #2 on: January 21 , 2010, 11:00:31 AM »
Dnevnik i Glavna knjiga se i dalje mogu kupiti i koliko mi je poznato ne postoje prepreke za vodjenje ovih knjiga rucno.
Pored toga treba vam i KEPU knjiga, KL obrasci za ulaz robe i one knjige koje obavezno idu uz fiskalnu kasu , a koje su nabrojane u Zakonu o fiskalnim kasama.

Postoji jos i dnevnik blagajne:

"У дневник благајне се уносе пословне промене које настају по основу готовине и других вредности које се воде у благајни правног лица и предузетника. Дневник благајне закључује се на крају сваког дана и доставља се рачуноводству истог, а најкасније наредног дана."

Ako niste u PDV-u, ostale knjige vam nisu obavezne.

I naravno, ako se i dalje bavite komisionom prodajom trebaju vam obrasci KR, KR-1, KRI, KRI-1, ali to vec znate.

Offline jecaje

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #3 on: January 21 , 2010, 04:55:04 PM »
     Prosto ili dvojno knjigovodstvo?U zavisnosti koliko želite da otkrijete ili sakrijete.To najiskrenije.Može i ručno evidentiranje poslovnih promena ,a može i informatički.Iako ručno je praistorija za dvojno knjigovodstvo,čak i za prosto,ali ako nemate previše prometa može i ručno za prosto knjigovodstvo.Dvojno je naravno bolje u njemu su sva stanja iskazana i moraju biti potkrepljena dokumentacijom i uz ažurnost imate jasan pregled imovine i obaveza,prihoda i troškova..Propisane poslovne knjige dvojnog knjigovodstva su:Dnevnik,Glavna knjiga,Pomoćne knjige -analitičke evidencije i Knjiga blagajne.Knjiga blagajne je po meni propisana samo za preduzetnike koji vode dvojno knjigovodstvo.Lično mislim da je bolje da i preduzetnici koji vode prosto knjigovodstvo vode Knjigu blagajne  ,što zbog sebe ,što zbog kontrole koja uvek gleda priliv i odliv gotovine.
  Zajedničke knjige :KEPO-trgovci je moraju voditi bez obzira da li su u sistemu PDV-a ili ne,PDV evidencije,Knjige uz fiskalnu kasu.
  Slične knjige su:Knjiga osnovnih sredstava,Analitička evidencija gotovih proizvoda i pomoćni obrasci:Komisioni,Kalkulacije..
   Ja imam veliko iskustvo ali još uvek učim,naročito međunarodne standarde,konsolidacije,složene sisteme,i mislim da je potrebno više od želje da se nauči knjigovodstvo.Čak i za prosto knjigovodstvo je potrebno da učite uz nekoga ko zna,a o dvojnom da ne pričam,a mnogo treba i sami da poradite ,nema levka kojim če vam neko sipati znanje u glavu.Jedino kod paušalaca ne treba naročito velika obuka.
  Ovoliko za početak žurim na slavu.Srećna Slava svima koji slave.

Offline kaca

• Full Member
  • Rodjena sam u Srbiji. Od toga cu i da umrem.
    • View Profile
« Reply #4 on: January 21 , 2010, 06:09:44 PM »
Lepo se provedi  :bye:

Asforums

« Reply #4 on: January 21 , 2010, 06:09:44 PM »

Offline Rile

• Full Member
    • View Profile
« Reply #5 on: January 22 , 2010, 04:39:49 PM »
@jecaje Hvala na iscrpnim informacijama, razlog zbog kog sam pokrenuo ovu temu je zapravo čisto racionalne prirode, naime imam knjigovođu trenutno, ali pošto imam za sada mali promet i nalazim se na tački prekretnice( zatvoriti ili ne), smatram da bih mogao da počnem sam sebi da vodim knjige, prvenstveno zbog uštede, ali i zato što smatram da to nije toliki bauk...na faksu sam imao upravljačko računovodstvo tako da poznajem solidno osnovne pojmove( konto, bilans stanja, bilans uspeha, Dnevnik, Glavna knjiga, probni bilans, zaključni list...) , a u razgovoru sa nekim preduzetnicima smatram da mogu da vodim sebi knjige po principu prostog knjigovodstva, gde se vode:
1. KEPU
2. Knjiga prihoda i rashoda PK1
3. PK2 knjiga -knjiga osnovnih sredstava i sitnog inventara
4. i naravno KL obrasci
Jesam li nešto ispustio? Hvala unapred na svim dobronamernim informacijama :)

Offline Aleksandar

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #6 on: January 23 , 2010, 07:34:20 AM »
Nekad su trazili i nivelacija da se stampa. Ne znam kako je sad.

Offline vesna

• Global Moderator
  • Sr. Member
    • View Profile
« Reply #7 on: January 23 , 2010, 08:34:05 AM »
U knjigovodstvu sve mora biti dokumentovano.
To ukljucuje i nivelacije, prenosnice i svaki drugi papir. Ja 'oduvek' radim putem kompjutera, gde se sve automatski knjizi i svi su ti papiri dostupni za stampu, tako da je lako nesto i prevideti. Inace, ako se radi pesice, ranije zaista jeste postojala obaveza da se te knjige numerisu i overe na pocetku rada.

Npr. i pomocne knjige su zakonom propisane, ali neodredjeno. Meni u praksi niko nije trazio pomocne knjige za male firme tj preduzetnike, a takvu informaciju imam i od starijih knjigovodja sa kojima sam se konsultovala. Glavne pomocne knjige koje bi ti eventualno trebale su KUF i KIF koje se takodje mogu kupiti , ali se pomocu njih prati koliko si toga duzan/platio dobavljacima i koliko su tebi kupci duzni/platili, te je to uglavnom potrebno tebi, a ne inspekciji.

Mislim da je najbolje da pitas u samoj inspekciji, tj. poreskoj, kod tebe gde zivis sta ti sve treba.

Offline Rile

• Full Member
    • View Profile
« Reply #8 on: January 23 , 2010, 07:54:51 PM »
@Vesna"Mislim da je najbolje da pitas u samoj inspekciji, tj. poreskoj, kod tebe gde zivis sta ti sve treba."
Komentar na ovo poslednje: Imam druga koji je u decembru otvorio trgovinsku radnju sa servisom (bela tehnika), otac mu je to dugo držao itd....dečko je popunio poresku prijavu i predao gde treba, i uzgred mu je palo na pamet da pita svog poreskog referenta (mada je već bio upućen kako da vodi knjige, al je čisto želeo da dobije informaciju iz prve ruke) koje knjige i šta treba da vodi. Odgovor na to njegovo pitanje je bio, ali bukvalno:" Ja to zaista ne znam, pitajte SVOG knjogovođu!"...toliko o informacijama iz prve ruke od onih koje svi mi plaćamo da to rade ...tako da smatram da će mi oni u poreskoj pružiti potrebne informacije ne bih ovde ni postavljao ta pitanja, jer su oni opet na neki način svi povezani sa knjigovođama i poznaju se, tako da....čast svim knjigovođama ovde na forumu :)

Offline Rile

• Full Member
    • View Profile
« Reply #9 on: January 28 , 2010, 05:02:28 PM »
Prilikom knjiženja u PK1 knjizi, ukoliko u kol. 12 knjižim nabavnu vrednost robe, i nemam nikakvih drugih (zavisnih) troškova po kalkulaciji, da li to znači da pri kjniženju takve kalkulacije kolone 17, 18 i 19 ostaju prazne?Buni me sledeći citat iz Pravilnika o poslovnim kjnigama po sistemu prostog knjigovodstva:
"u kol. 17-19 – rashodi u skladu sa zakonom i podzakonskim propisima kojim se uređuje kontni okvir i sadržina računa u kontnom okviru za preduzeća, zadruge i preduzetnike, prema vrstama rashoda na način kako se iskazuju po grupama računa navedenim u tim kolonama; preduzetnici – obveznici PDV u ove kolone unose neto vrednost iz fakture dobavljača bez iskazanog PDV a iskazani PDV unose u kolonu 10 – prethodni PDV, a preduzetnici koji nisu obveznici PDV unose vrednost iz fakture dobavljača sa uključenim PDV;"

Offline vesna

• Global Moderator
  • Sr. Member
    • View Profile
« Reply #10 on: January 28 , 2010, 06:12:45 PM »
Zavisni troskovi idu u kolonu 7 KL obrasca i sabiraju se sa neto fakturnom vrednoscu iz kolone 6 KL obrasca, pa se zajedno unose u kolonu 12 PK1 knjige.

Kada se radi o preduzetnicima koji nisu u sistemu PDV-a, oni u kolonu 12 PK1 knjige knjize neto fakturnu vrednost plus ZTN plus prethodni PDV jer nemaju prava odbitka prethodnog PDV-a.

Offline Rile

• Full Member
    • View Profile
« Reply #11 on: January 28 , 2010, 07:15:25 PM »
Dakle, kao što sam i mislio, kolone 17,18,i 19 su u tom slučaju prazne, hvala puno :)
Još jedno pitanje: isplate sa računa (fakture dobavljačima) se knjiže u kolonu 19 ili...? (Znam da se knjiže u kolonu 21-isplaćeno, ali za ovo prethodno nisam siguran)

Offline jecaje

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #12 on: January 28 , 2010, 09:47:26 PM »
   Porsto knjigovodstvo i knjiga PK!Zato i jeste prosto jer se u PK knjizi evidentira samo promet  preko tekućeg računa,a iz prometa se u kolonama rashoda evidentiraju isplate za naprimer provizije banaka,razne takse ....UF i IF i isplate i uplate vezane za njih,kao i praćenje realizacije drugih oblika potraživanja i obaveza kao napr.zaduženja,odobrenja,povrata itd, nisu propisane za evidentiranje ,ali je u interesu preduzetnika da se ,naročito ako je promet značaniji i teži za "odokativno" praćenje, vode Knjige ulaznih i izlaznih računa .

Offline Rile

• Full Member
    • View Profile
« Reply #13 on: January 29 , 2010, 09:16:55 AM »
   Porsto knjigovodstvo i knjiga PK!Zato i jeste prosto jer se u PK knjizi evidentira samo promet  preko tekućeg računa,a iz prometa se u kolonama rashoda evidentiraju isplate za naprimer provizije banaka,razne takse ....UF i IF i isplate i uplate vezane za njih,kao i praćenje realizacije drugih oblika potraživanja i obaveza kao napr.zaduženja,odobrenja,povrata itd, nisu propisane za evidentiranje ,ali je u interesu preduzetnika da se ,naročito ako je promet značaniji i teži za "odokativno" praćenje, vode Knjige ulaznih i izlaznih računa .
Znam da je prosto knjigovodstvo PROSTO, ali može li konkretan odgovor na prethodno pitanje:"isplate sa računa (fakture dobavljačima) se knjiže u kolonu 19 ili...? (Znam da se knjiže u kolonu 21-isplaćeno, ali za ovo prethodno nisam siguran)"
Uz to, da bih bio siguran molim za konkretan odgovor gde se knjiži:
1) doprinosi za osnivača( pio, zdravstveno), pretpostavljam da je kolona 17?
2) provizije za platni promet i naknada banke na mesečnom nivou ( pretpostavljam kolona 19)?
3) ostali troškovi tipa električna energija, komunalna taksa...?
Hvala unapred
P.S možda jeste prosto, ali bolje je pitati i dobiti pravi odgovor, onda će tek biti PROSTO :)

Offline jecaje

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #14 on: January 29 , 2010, 09:47:10 AM »
 Odgovor nije ironija,nego činjenica da Prosto knjigovodstvo ne obezbeđuje pokazatelje koje vi tražite,a prosto je zato što ga koriste po PS-u oni kojim nemaju veliki promet i potrebu za analitičnijim praćenjem poslovnih promena i zato promet tekućeg računa po jednom Izvodu se evidentira u kolioni 21,jedino direktne uplate za koje nema konkretnog dokumenta a validne su -u vidu npr. provizije banke se knjiže direktno .Obračun poreza i doprinosa kao razlika akontacija prethodnog obračunskog perioda i konačnog obračuna po Rešenjima poreske uprave i Rešenja za Akontaciju tekućeg perioda,znači za sve što imate Rešenje,pa i komunalnu taksu naravno, se evidentira u kolone 17-19 .Ovo je prilično detaljno za odgovor.I ne možete da zaobiđete određeni obim primene Zakona o računovodstvu i podzaonskih akata,jer je to i propisano u Pravilniku o poslovnim knjigama finansijskog rezultata po sistemu prostog knjigovodstva.
  I još nešto, ne morate biti zadovoljni uvek odgovorima,ali nemojte zaboraviti da niko nije dužan da na niih odgovori i da je to pre svega čin dobre volje.

Asforums

« on: »